Критика й сучасники про комедію «Горі від розуму»

Із захистом Грибоєдова й похвалами його комедії виступили А. А. Бестужев в «Полярній зірці», О. М. Сомів в «Сині батьківщини», В. Ф. Одоєвський і Н. А. Полевой в «Московському телеграфі». абристы й всі ті, хто писав тоді в захист «Горя від розуму», доводили оригінальність комедії, відповідність її російської дійсності. А. А. Бестужев у статті «Погляд на російську словесність протягом 1824 і початку 1825 років» назвав комедію Грибоєдова «феноменом», якого не видали із часів фонвизинского «Недоука». Достоїнство її він знаходить у розумі й дотепності Грибоєдова, у тім, що «автор не за правилами подобається», сміло й різко малює юрбу характерів, живу картину московських вдач, уживаючи «небачену досі швидкість» «розмовної російської мови у віршах». Бестужев пророкував, що «майбутнє оцінить цю комедію й поставить її в число перших створінь народних».

абристская критика підкреслювала зіткнення в п'єсі двох протилежних суспільних сил. Супротивники намагалися це всіляко затушувати. Друзям письменника довелося доводити характерність сюжету «Горя від розуму», його майстерна побудова

Було, видимо, у Пушкіна й інше міркування. Комедія обходила питання про долю численних «добрих малих», які розійшлися зі світським середовищем, але не виступили проти її, як Чацкий. Вони бачать вульгарність навколишнього їхнього життя, але самі віддають данина забобонам світла. Зображенням цього суперечливого типу молодих людей 20-х років і був зайнятий Пушкін в «Євгенію Онєгіні». І після 14 абря 1825 р., переживши випробування часу, вони продовжували залишатися в числі кращих. Надалі вони перетворювалися в Печорина, Бельтова, Рудина. Є історична правда в образі ентузіаста Чацкого, правда в різкій картині вдач «Горя від розуму». Але є історична правда й у двоїстому образі Онєгіна, і в зм'якшених картинах пушкінського роману. Це точно відповідало суперечливості дворянських героїв, далеких від народу й не здатних порвати з інтересами й забобонами свого класу. Грибоєдов показав активну, діючу сторону суспільного руху, Пушкін - його скептичну, суперечливу. Грибоєдов показав, як дворяни повстають проти несправедливості, Пушкін - як вони з нею борються й миряться. Грибоєдов показав боротьбу героя із суспільством, Пушкін - боротьбу в душі героя, що несе в собі протиріччя суспільства. Але й та й інша істина важлива й реальна. І обоє великих художника-реаліста відбили передовий рух у всієї його героичности й історичної суперечливості

Але в оцінці Чацкого Пушкін трохи розійшовся й із Грибоєдовим, і з абристами. Пушкіна визнає, що Чацкий розумно, що він палкий і шляхетний парубок і добрий малий, і «усе, що говорить він - дуже розумно». Але, по-перше, цей розум трохи запозичений. Чацкий начебто набрався думок, гострот і сатиричних зауважень у самого Грибоєдова, з яким провів час, і, по-друге, «кому говорить він все це? Фамусову? Скалозубові? На балі московським бабусям? Молчалину? Це непробачно». Пушкіна зауважує при цьому: «Перша ознака розумної людини - з першого погляду знати, з ким маєш справу й не метати бісеру перед Репетиловыми й тому подоб». Пушкіна добре знав людей типу Чацкого. Це людина, близький до кола Грибоєдова, абристов. Але Пушкін уже пережив період подібних захоплень. Колись він наводнив Петербург своїми епіграмами, у вірші «Село» викликував: «ПРО, якщо б голос мій умів серця тривожити!»; колись і він висловлювався у викривальному дусі серед випадкових людей. Тепер Пушкін судить більше зріло. Він уважає, що сперечатися з Фамусовыми даремно.

Комедія А. С. Грибоєдова викликала самі суперечливі толки в сучасників і породила полеміку в літературних колах. Найцікавішими були відкликання П. А. Катенина, абристов і А. С. Пушкіна. На початку 1825 р. Катенин надіслав Грибоєдову лист із критиками «Горя від розуму». Лист Катенина до нас не дійшло. Але дійшла відповідь Грибоєдова зі спростуванням всіх пунктів своїх опонентів, які Грибоєдов у листі повторив. Це дозволяє судити про характер суперечки. Катенин убачав «головну погрішність» комедії - у плані. Грибоєдов заперечував: «:мені здається, що він простий і япо меті й виконанню». На доказ драматург розкривав загальну думку комедії, розміщення діючих осіб, поступовий хід інтриги й значення характеру Чацкого.

«:У моїй комедії,- писав Грибоєдов,- 25 дурнів на одну розсудливу людину; і ця людина, зрозуміло, у суперечності із суспільством, його навколишньої». Грибоєдов указував: суть комедії - у зіткненні Чацкого із суспільством; Софія - у фамусовском таборі три репліки із чотирь