Рецензія на спектакль театру ім’я моссовета по комедії О. Голдсмита “Помилка однієї ночі”

-11 Июн

Любов - це засіб,

Користуючись яким, ви

Допомагаєте ближнім

Домагатися успіху

Роберт Энтони

Недавно я була на спектаклі в театрі ім'я Моссовета й повернулася додому повна яскравих вражень. Перед початком спектаклю я одержала щире эстетическое задоволення, познайомившись із картинами молодих московських художників, виставленими у фойє театру. Але головні враження, звичайно, чекали мене попереду. Мені стояло подивитися на великій сцені театру комедію О. Голдсмита "Помилка однієї ночі"у постановці народного артиста Росії П. Холмского.

Ця знаменита п'єса вперше була зіграна в 1773 році на сцені лондонського театру "Ковент-Гарден". Її прийняли захоплено й відразу визнали комедійним шедевром. Я подумала, що як тільки цю п'єсу ставлять дотепер, то сучасники Голдсмита не помилилися

Але ця думка англійців, а я російська глядачка, я настроїла себе на безпосереднє сприйняття спектаклю. Так цікавіше - самої оцінювати, а не додержуватися готової формули

У програмці я прочитала, що "Голдсмит вкладав у свої добутки так багато особистого, як ніхто інший". Під цим кутом зору я й вирішила дивитися спектакль. Але блискуча гра акторів внесла свої корективи в моє сприйняття. З перших і до останніх мінут дійство розвивалося в жагучому розжаренні. Динаміка спектаклю тримала публіку в постійному захваті

Сюжет комедії типовий для того часу: через неординарну, парадоксальну ситуацію герої спектаклю знаходять любов і знаходять життєве щастя. У багатій англійській сім'ї верховодить миссис Хардкэстль. Їй підкоряються чоловік, син і дочка. На правах приймака з ними живе дівиця з поетичним ім'ям Констанція. У всіх свої проблеми. Син господарки Тоні не може очікувати настання повноліття день якого від нього приховує матір, йому швидше хочеться вручити волю своїм примхам. Він - гуляла й хохмач. Дочка господарки мріє вилізти заміж, а Констанції просто це потрібно зробити, тому що в день весілля їй вручать багатство її покійних батьків. Син, якого грає А. Бобровский, просто фонтанирует вигадками, з яких одна безглуздіше іншої. Те він носиться, немов смерч, по сцені з дохлим пацюком у руках, наганяючи жах на дівчин, то гуркочуть якісь вибухи, від яких підскакують і глядачі. Батько сімейства, нарешті, одержує листа, що служить початком розгортання сюжету. У листі його старий товариш просить зустріти його сина й познайомити з дочкою. Але в замок відправляються двоє молодих людей. Один з них уже давнехонько закоханий у Констанцію, і вона відповідає йому тим же. Іншої - молодий, так до того ж тюха. Він недорікуватий, соромливий. Успіху йому не видать. Але допомагає хохмач Тоні. Юнака, прямо як у пушкінській "Заметілі", заплутали й наткнулися на ресторан, де гуляв Тоні з компанією. У пустотливих мозках Тоні відразу ж дозрів смішний план: він розповідає молодим людям, що знайти замок дуже важко й по дорозі їм доведеться переночувати в готелі. Насправді жартівник посилає їх у свій житло до батька. - Щоб обман відразу не розкрився, Тоні представляє хазяїна "готелю"диваком, що думає, що готель - це його рідний житло й т.д. Іншим членам сім'ї він відводить відповідно ролі покоївок і іншої обслуги. Із цього моменту починається анекдот. Ми ще по гоголівському "Ревізорі"знаємо, до чого можуть довести безглуздості життя. Втім, гоголівські герої, на відміну від голдсмитовских, залишаються в підсумку в дурнях. Але повернемося до спектаклю. Соромливий хлопець, виявившись, як він думає, у готельній обстановці, проявляє зовсім протилежні якості характеру, чим дуже дивує дівчин, наслышанных про нього як про скромника. Дівчини першими розкривають ситуацію й починають пригравати. У результаті "скромник"приймається доглядати за своєю майбутньою нареченою сміло й більше того розв'язно, тому що приймає неї за покоївку

Констанція виходить заміж за свого улюбленого, і їй вручають сімейні коштовності. Хохмач Тоні довідається, що він уже кілька днів повнолітній і, обалдев від волі, мчиться до друзів. Усі щасливі, усі задоволені. Зал для глядачів у захваті аплодує акторам. Навколо мене збуджені, радісні особи. І я подумала: от у чому дорогоцінне призначення мистецтва. Завдяки Голдсмиту актори театру ім'я Моссовета повідали глядачам веселу історію двохсотлітньої давнини. Друга година москвичі були як би мимовільними гістьми далекої Англії й відволіклися від своїх життєвих проблем. Зараз це дуже важливо, що

P3x2YyXV